?>
/ Tunga fordon

Den nya anläggningen i Birsta

Våren år 2017 när vi besökte Birstavägen 17 fanns där en tomtyta på 37 400 m2 täckt av snö. Den snötäckta tomtytan var i sin tur en plats för ett inte särskilt långt gånget byggnadsprojekt.

Cirka 17 månader senare när vi återigen besöker platsen så är det semestertider. Sundsvallsluften är varm och behaglig och framför oss på vad som tidigare var en tom tomt, står en näst intill majestätisk byggnad på cirka 8000 kvadratmeter. Runt om den finns en mängd last- och transportbilar i olika modeller och utföranden. Det vi ser framför oss är Bernerkoncernens största, och kanske också viktigaste, investering hittills.

Översiktsbild på den nya anläggningen

Bernerkoncernens största, och kanske också viktigaste, investering hittills.

När det var dags för inflytt var lokalerna inte helt färdigställda, men sedan dess har det gått rejält framåt

Berners Tunga Fordon och dess medarbetare har inte bara en ny arbetsplats på 6000 kvadratmeter. Anläggningen innebär också en ökad konkurrenskraft tack vare dess storlek och belägenhet och även arbetsmiljön har förbättrats, tack vare dess ljusa, fräscha och välutrustade lokaler.

Som grädde på moset har den nya anläggningen en avsevärt lägre miljöpåverkan än tidigare tack vare att det slutna vattensystemet i anläggningens lastbilstvätt.

Daniel Westman, servicemarknadschef på Berners Tunga Fordon

Daniel Westman, Servicemarknadschef på anläggningen, är nöjd med den nya arbetsplatsen.

Jesper Johansson som arbetar på Berners Tunga Fordon har från nära håll sett på hur den nya anläggningen bit för bit tornat upp sig och han är nöjd med resultatet.

–  När det var dags för inflytt var lokalerna inte helt färdigställda, men sedan dess har det gått rejält framåt, säger han.

Daniel Westman, Servicemarknadschef på anläggningen, är även han nöjd med den nya arbetsplatsen.

– Här är det ljust och fräscht. En väldigt god arbetsmiljö, konstaterar han.

Bild från hallens insida

Invändigt finns tio stycken helskepp som är hela 36 meter långa.

Daniel och Jesper visar oss runt. Invändigt finns tio stycken helskepp som är hela 36 meter långa. Det finns också en halvplats och en tvätt- och spolhall som både används för manuell och automatisk tvätt. Daniel berättar hur tvätten fungerar, hur den tar rätt på alla kemikalier och föroreningar och per automatik rengör och återanvänder vattnet.

– De långa skeppen är även de en stor förbättring sedan tidigare. De är byggda för framtiden, förklarar Daniel.

Enligt Jesper var även valet av anläggningens nya läge ett strategiskt bra val eftersom man tagit hänsyn till kommunens framtidsplaner för Sundsvalls infrastruktur.

– Kommunen vill ju inte att E14 ska gå igenom Sundsvalls innerstad längre utan den vill de koppla ihop med E4:an, någonstans här omkring. Därför var detta ett bättre val än söder om stan som också var ett alternativ, berättar han.

Bild på tvätthallen

I den nya tvätthallen renas och återanvänds vattnet.

Snart är vi tillbaka på den plats där rundturen började. När vi några minuter senare hoppar in i bilen på parkeringen för att bege oss därifrån passar vi på att ta med oss en gnutta av den positivitet och framtidsanda som så märkbart studsar mellan väggarna i den nya fordonshallen på Birstavägen 17.

Lördagen den 22 september kl.10-15 är det öppet hus på anläggningen. Gör ett besök du också!