?>
/ Person- och transportbilar / Kodiaq / Skoda

Omvägar med nya Skoda Kodiaq i Ragunda.

Det är tidig förmiddag. Luften känns klar och frisk, solen har tittat fram och det är en av årets hittills varmaste dagar. Våren verkar äntligen anlänt till Östersund. I eftermiddag har vi ett möte inbokat i Sundsvall och vi åker dit i nya Skoda Kodiaq.

Kodiaq i stadsmiljö.

Uppträder lika bra på kullersten som på ojämn och gropig terräng vid sidan av vägen.

Bilen är nytvättad och blänker snyggt där den står parkerad. Det rymliga bagaget sväljer all packning utan problem. Vi startar på Storgatan i centrala Östersund och kör upp mot rondellen i Lillänge. Eftersom vi har gott om tid på oss väljer vi den mer natursköna 87:an i stället för den bredare och något snabbare E14. Bilen känns fantastiskt skön att köra. Trots att den är ganska stor är den förvånansvärt följsam och rapp, omkörningarna klaras av utan problem och den funkar lika bra på landsvägen som på kullerstensbeläggningen inne i staden.

Kodiaq på landsväg.

Elegant, orubbligt och robust utseende.

Efter några trivsamma mil i behagligt tempo närmar vi oss Stugun. Vi stannar till vid macken och köper en kopp kaffe och njuter en stund i solen. Bilen är riktigt trevlig att resa i, både för förare och passagerare. Assistans- och komfortsystemen gör bilen väldigt bekväm att köra och vi upplever den även som ovanligt tyst inne i kupén.

När vi kommer ut ur tunneln upptäcker vi en omarkerad avstickare till vänster.

Vi fortsätter resan längs med Indalsälven och efter en stund breder sjön Gesunden ut sig och 87:an försvinner in i Stadsberget. När vi kommer ut ur tunneln upptäcker vi en omarkerad avstickare till vänster. Vi saktar ned, svänger av och aktiverar off-road-läget som anpassar chassit, motorstyrenheten och bromsarna vid lite tuffare terräng. Här finns en gammal väg som slingrar sig längs med berget sig några meter ovanför vattenytan. Vi rullar in på ojämn, stenig och gropig terräng. Vår Kodiaq har hög markfrigång och tar sig fram utan några problem. Den smarta fyrhjulsdriften fördelar drivkraften dit den behövs som mest.

Fyrhjulsdrift

Skoda Kodiaq har toppmodern fyrhjulsdrift som fördelar optimal drivkraft dit den behövs som mest.

På sina ställen har vägen eroderat ned mot vattnet och smalnat av så pass att bilen nätt och jämt får plats. Funktionen ”Area View” visar sig vara oerhört användbar i detta läge. I bildskärmen visas bilens omgivning ur ett fågelperspektiv och vi kan snabbt och överskådligt se om bilen får plats samt parera för de stora grenar och stenar som finns intill vägen.

Hög markfrigång.

Den höga markfrigången är en inbjudan att inleda off-roadäventyr.

Efter en stund är vi igenom och halvvägs runt berget hittar vi ett vindskydd intill sjön. Vi stannar till och kostar på oss att beundra utsikten en stund. Solen speglar sig i vattnet och intill strandkanten ligger de sista resterna av vinterns istäcke. Här har temperaturen stigit några grader ytterligare och det är riktigt skönt att vara ute. Vi hoppar in i bilen fortsätter runt berget. Strax är vi framme vid 87:an igen och fortsätter vår resa österut.

Skoda Kodiaq är en fantastisk trevlig bil att både köra och att åka i. Den är bekväm och elegant samtidigt som den är robust och kraftfull. Den ger dig möjlighet att upptäcka undangömda pärlor vid sidan av asfalten. Tack vare sin rejält tilltagna rymlighet passar den perfekt för både aktiva familjer eller för dig som inte vill låta underlaget begränsa upptäckarlusten. Med Skoda Kodiaq är omvägen en del av resan.