?>
/ Person- och transportbilar / Privatleasing / Volkswagen

Så funkar det att privatleasa en Volkswagen.

Påståendet om att en bilaffär sällan är en bra affär är inte helt taget ur luften eftersom splitternya bilar tenderar att sjunka i värde med flera procent så fort du satt foten på kopplingen. Detta är också en av de allra vanligaste anledningarna till att så många idag väljer att privatleasa en ny bil istället för att köpa en.

Volkswagen Passat Alltrack

Volkswagen Passat Alltrack – funkar lika bra på asfalt som på tuffare underlag.

Vi träffar Per Forsberg som är säljare för Volkswagen hos Berners i Birsta, Sundsvall. Enligt honom är privatleasing ett eminent sätt att inneha en bil under en överenskommen tid. I hans dagliga arbete träffar han kunder som är intresserade av privatleasing och tillsammans diskuterar de vilka behov som den enskilda kunden har för att utifrån hitta en passande bil med de rätta tillbehören.
– Man kanske vill ha takbox eller är i behov av ett däckhotell, som vi har här, säger han.

Däckhotell

Takbox eller däckhotell? Det mesta går att baka in i månadspriset.

Nina tillhör den tredjedel av alla nybilsintressenter som det senaste året valt att privatleasa en bil istället för att fullborda ett regelrätt köp. Hon bor sedan några år tillbaka i närheten av Vemdalen och arbetar på ett kafé på Vemdalsskalet. När hon bestämde sig för att skaffa en bil var valet tämligen enkelt. Att hon var i behov av en rådde det inga tvivel om, och för henne var privatleasing det mest flexibla och ekonomiska alternativet, utan att behöva tumma på säkerheten och bekvämligheten.
– Det är ju alltid nice med en splitterny bil och klarar man av att lägga ett visst belopp varje månad så är det ju ett bra alternativ för de som inte vill ta ett lån eller har råd att köpa en, säger Nina.

Servar man bilen och tar hand om den som det är tänkt så brukar det räcka.

För Nina var det också en stor fördel att slippa bekymra sig om att besiktiga bilen under de tre år som hennes leasingavtal löper och Per är inte sen med att presentera ytterligare en fördel.
– Har man bestämt sig för att privatleasa så är det bara att komma och hämta en egen vald bil utan att betala någon kontantinsats, menar han.

Hur väljer man bil? För Nina var det viktigt att välja en bil utifrån hennes behov. Frågor som hon ställde sig innan var, vad ska jag ha den till? Hur stor bil behövs? Hur mycket drivmedel får den dra och vad har jag egentligen råd att betala? Det var också viktigt att välja en bil som inte kostar mer än att hon har råd att betala månadskostnaden, även om hennes hälsotillstånd eller arbetssituation skulle förändras.

Privatleasing Golf

Privatleasing – det enklaste sättet att köra en Volkswagen.

En annan sak som hon funderat på både innan och efter hon påbörjat leasingen är hur det blir att lämna tillbaka bilen efter tre år och hur mycket det kommer kosta ifall bilen anses vara i sämre skick än vad som kan ha orsakats genom normalt slitage. För hur vet man egentligen vad som är normalt slitage? Definitionerna kan skilja sig åt hos olika bilhandlare, men i Ninas fall så har hon Berners skötselguide till sin hjälp för att veta hur hon förväntas ta hand om bilen under leasingtiden.
– Blir det skador under tiden så tas det på försäkringen, men servar man bilen och tar hand om den som det är tänkt så brukar det räcka, säger Pierre Thorsell, säljare på Berners i Sundsvall.