?>

Scania Winter Drive from bernersberattar on Vimeo.

/ Tunga fordon

Scania Winter Drive

Det var under en av vinterns hittills kallaste veckor som vi i månadsskiftet januari/februari tog med våra kunder ut till Frösö Park utanför Östersund för ett par trevliga dagar tillsammans.  Scania Winter Drive som eventet heter pågick under två dagar i syfte att informera om, diskutera och testa nya generationens lastbilar från Scania i en verklig miljö.

Bränsleförbrukningen är en stor post på ett åkeri, men med den nya generationen har vi minskat bränsleförbrukningen med mellan fem och tio procent.

Micke Olofsson och Lina Olsson arbetar för Berners Tunga Fordon och deltog i Scania Winter Drive för andra året.

På plats fanns bland andra Joar Turesson som arbetar på Scanias Democenter i Borås. Han förklarade att en av anledningarna att eventet hålls just på Frösön i Jämtland är för att få ett gediget vinterlandskap att testa bilarna i.

-Jag tror att kunderna trivs här för att ena halvåret så ser det faktiskt ut så här, säger han.

Ett inslag under eventet var en längre provkörning av Scaniabilar på varierande vägar i det jämtländska vinterlandskapet.

Första dagen tillbringade vi mycket av tiden utomhus vid Bynäset, en kort bilfärd från Frösö Park. Förutom att kunderna fick testköra anläggningsekipage och testa på terrängbilskörning med allhjulsdrivna bilar så fanns även ett inslag där de fick möjlighet att köra kran och rangera med lastväxlare.

Efter en heldag med körning väntade en middag på Verkö Slott på Verkön, belägen i Storsjöns skärgård.

Scania 111/111S hör till de vanligaste lastbilsversionerna inom Försvarsmakten och har varit i tjänst sedan 1975.

Dagen därpå var det dags för Scania-mässa i mässhallen intill hotellet på Frösö Park. På plats fanns många av branschens ledande påbyggare och ett av de hetaste samtalsämnena här var fördelarna med den nya generationens Scaniabilar.

-Bränsleförbrukningen är en stor post på ett åkeri, men med den nya generationen har vi minskat bränsleförbrukningen med mellan fem och tio procent. Det blir en väsentlig skillnad för våra kunder, berättar Micke Olofsson som arbetar som säljare på Berners Tunga Fordon.

Man får bara slappna av och leka en stund på isen.

Dag två fick kunderna även genomföra en längre provkörning av Scaniabilar på varierande vägar och ett annat inslag den här avslutande dagen var Ice Driving Experience – en övning där kunderna med hjälp av en Volkswagen Golf R och prestandabilar från Porsche kunde öva på halkkörning på den frusna Storsjön, vilket blev ett härligt avbrott från det allvarliga.

-Man får bara slappna av och leka en stund på isen, menar Micke.

Halkkörning på Storsjön med bilar från Porsche blev ett uppskattat inslag under Scania Winter Drive.

Nu har kunderna återvänt till sina åkerier med vad vi hoppas är många roliga erfarenheter, men även nyttig kunskap och stor inspiration till att fortsätta med och utveckla sina verksamheter.