?>

Anna och Emil. from bernersberattar on Vimeo.

/ Person- och transportbilar

Skidor, passion och bilar med Anna och Emil.

Det är två förväntansfulla och gladlynta elitidrottare som vi träffar en onsdag eftermiddag intill Bynäset på Frösön, inte allt för långt från Anna Haag och Emil Jönssons hem. Minusgraderna är flera till antalet och det biter rejält i våra kinder, men den värme och soliga energi som längdskidåkarparet Anna och Emil utstrålar när de pratar om sin passion för barn och idrott, skidåkning och bilar, tar sig ofrånkomligt in under vinterjackorna där vi står.

Anna Haag och Emil Jönsson tillhör båda den svenska eliten inom längdskidåkning och har ett långt samarbete med Volkswagen i ryggen.

Anna och Emil flyttade till Östersund år 2006 för att kunna kombinera sin elitsatsning med universitetsstudier på Mittuniversitetet. Sedan dess har de blivit kvar och de har inte heller någon avsikt att ge sig av. Det är framför allt naturen som lockar, men också det faktum att Östersund är en stad med många driftiga människor och en stark nybyggaranda. Emil beskriver Östersund som ett hjul som växer, vilket också känns som en lämplig beskrivning på den sportklubb som Anna och Emil startade tillsammans i november år 2016. Anledningarna till starten av Anna&Emil Sportklubb är flera.

– Vi började känna att det vore kul att tävla för en egen klubb och få styra mer kring läger, support och tycka till mer, förklarar Emil.

– Vi kände också att vi ville ge tillbaka någonting till sporten och allt som vi varit med om, samtidigt som vi lägger en grund för vad vi kan göra i framtiden, fyller Anna i.

Det känns ganska coolt! Vi har en klubb som egentligen bara är jag och Emil, men den har en större innebörd.

De båda beskriver sina unga idrottsår som väldigt trygga och att de, genom den förhållandevis nystartade klubben, vill bidra till att barn idag får en lika trygg idrottsmiljö som de själva har upplevt. Därför samarbetar Anna&Emil sportklubb med Rädda Barnen och projektet High Five som arbetar för och delar den målsättningen.

-Det känns ganska coolt! Vi har en klubb som egentligen bara är jag och Emil, men den har en större innebörd. Därför får vi ha en sådan fin vallalastbil, säger Anna med eftertryck och en gnutta stolthet i rösten.

Anna&Emil sportklubb samarbetar med Rädda Barnen och projektet High Five som arbetar för och delar deras målsättning om att skapa en trygg idrottsmiljö för barn.

Vallalastbilen som hon syftar på är en specialbyggd Volkswagen Crafter som framför allt Berners, men också Volkswagen centralt, har sponsrat klubben med. Baktill finns ett lastutrymme som är omgjort och optimerat för att skapa en så bra arbetsmiljö som möjligt för klubbens vallateam, och denna beskriver de båda som själva navet och hjärtat i klubben.

 

Vallalastbilen är i själva verket en Volkswagen Crafter som Berners har sponsrat Anna&Emil Sportklubb med.

-Den här kommer vi kunna åka runt i och dels hjälpa företag med vallning, dels ha med oss på event och kurser, men framför allt så bidrar den till en trygg och bra arbetsmiljö för vallarna som vi har med oss. Med bra belysning, bra arbetshöjd och ett bra ventilationssystem, förklarar Emil.

Sedan flytten till Östersund så har Berners varit den naturliga platsen dit jag kommit när det handlat om bilfrågor.

Förutom den nya Craftern så har klubben ett flertal andra modeller från Volkswagen, bland annat en Golf, en Touareg och en Arteon. Dessutom berättar Emil glatt att han tidigare i år äntligen fått möjlighet att köpa drömbilen – en Volkswagen Karmann Ghia från år 1968.

-Den var så fin så jag kunde inte låta bli, säger han och skrattar.

Emils drömbil som han köpte år 2017. En Volkswagen Karmann Ghia från år 1968.

Samarbetet med Volkswagen förklarar Emil som väldigt naturligt eftersom den första bilen han hade var just en Volkswagen, och både Emil och Anna beskriver kopplingen till Volkswagen som något som följt med hela deras karriärer.

-Sedan flytten till Östersund så har Berners varit den naturliga platsen dit jag kommit när det handlat om bilfrågor. Det är tryggt att ha en nära kontakt, fortsätter han och Anna instämmer.

-Direkt när det är något så ringer jag Berners verkstad. Jag åker ofta in en gång extra, men det är väldigt skönt att ha den tryggheten på plats, avslutar hon.

På bilden syns ut ett urval av de bilar från Volkswagen som Anna och Emil kör.